Mažoretky míří do světa

Letošní seriál postupových soutěží asociací NBTA ČR, WBTF, pohárových soutěží a festivalů mažoretek a twirlerek byl velmi náročný. Celkem od února do června proběhlo 10 soutěží, kterých se zúčastnily mažoretky a twirlerky klubu Pomněnky Kosmonosy s velmi dobrými výsledky. K těmto výsledkům přispěla i možnost trénovat v nové multifunkční hale, která poskytovala potřebný prostor a výšku. Nadále byla využívána sokolovna, tělocvičny v Mladé Boleslavi a pro trénink defilé i venkovní prostory.

První soutěž proběhla již v únoru v Hradci Králové pod patronací světové organizace WBTF. Společná choreografie mažoretek a twirlerek klubu získala 1. místo v disciplíně exhibition corp a společně s vítězstvím Evy Beranové v artistic sólo postup na Mistrovství světa. Postup na Pohár národů z prvního místa získala Tereza Prskavcová a Eliška Beranová. Z druhého místa se nominovala Natália Kovácsová a Eliška Beranová. Přímou nominaci na Mistrovství světa pak získala Eva Beranová ve 4 disciplínách a twirlteam junior na pohár národů. Obě
soutěže proběhnou v srpnu v Liverpoolu. Třetí místo v soutěži mažoretek obsadily juniorky v traditional corp.

Koncem března proběhla první postupová soutěž v Czech Dance Tour. Skupiny
minimažoretek, dětí starších a juniorek se umístily na prvním místě se zlatými medailemi. O Velikonocích se konalo Mistrovství Evropy v twirlingu v Itálii. Medailových výsledků docílila Eva Beranová – získala titul Mistr Evropy v tanečním sólu, dále tituly 1. Vicemistr a 2. Vicemistr Evropy. Dále byla vyhodnocena na 7. a 8. místě z celkových 23 soutěžících v daných
disciplínách. V sólových disciplínách se na 11. místě se umístila Zuzana Hušáková, 12. místo Tereza Prskavcová, 19. místo Míša Ratimcová. Twirlingový tým obsadil 5. místo. Poslední dubnový víkend patřil kvalifikační soutěži sól a duí v Klatovech. Na bronzových medailových pozicích se umístily a získaly postup na Mistrovství ČR Natália Kovácsová v sólu 2 hůlky, v duu Natálky Jarošová a Vítková a ze 4. místa Rozárka Švejdová. Rozárka byla zároveň vybrána do soutěže mini miss.

Ve dnech 22. a 29.4. se konala soutěž Mia festival a naše mažoretky byly u toho. Všechna děvčata získala zlatá medailová ocenění – Rozárka Švejdová – sólo, Lucie Štěpánková – sólo, Adéla Staňková a Kristýna Šťastná – duo, skupina minimažoretek, skupina dětí starších, a cena absolutního vítěze – skupina juniorek.

V neděli 14.5. se v Chlumci nad Cidlinou konalo oblastní kolo mažoretkových skupin. Minimažoretky obsadily 2. místo a získaly titul Vicemistr oblasti . Na 5. místě se umístily juniorky a 6. místo děti starší. Všechny 3 skupiny vybojovaly postup do semifinálového kola. Semifinále Národního šampionátu mažoretkových skupin a miniformací v Dobrovici se uskutečnilo 27.5. Z této skvěle připravené soutěže v prostorách Dobrovických muzeí si minimažoretky přivezly 2. místo a titul 1. Vicemistr, skupina juniorek obsadila 4. místo a děti starší 5. místo. Všechny 3 skupiny získaly postup na Mistrovství České republiky.

O první červnové neděli hostila Praha finále Mia festivalu. Skupina minimažoretek vybojovala 1.místo. Zlatou medaili získala Rozárka Švejdová se svým sólem a na stříbrné pozici skončilo duo Natálka Němcová a Sofinka Ulmanová.

V sobotu 10. 6. se v hale v Mohelnici na Moravě konalo Mistrovství ČR halových disciplín. Skupina juniorek v disciplíně exhibition corp vybojovala 1.místo a postup na Mistrovství Evropy do Bulharska, minimažoretky skončily na 5. místě.

O víkendu 17.-18.6. se konalo Mistrovství ČR mažoretkových skupin a finále Minimiss mažoretka 2023 v Poděbradech. Juniorky se umístily na 5. místě a děti starší byly 12. Rozárka se v Minimiss probojovala do top 6.

Skvělými výsledky z poslední soutěže letošního soutěžního mažoretkového a twirlingového klání na Národním twirlingovém poháru o víkendu 24.-25.6. ve Dvoře Králové jsme uzavřeli další rok soutěží. Juniorky Šárka Karabcová s Adélou Staňkovou obsadily první místo a získaly cenu za nejlepší choreografii. První místo získala také dvojice Anna Brunnerová a Eva Šťastná. Druhé místo vybojovala Anetka Štěpánková. Bronzovou medaili získala Anna Mörlová a 4.
pozici Anežka Musilová.

Ani o prázdninách nemají děvčata volno. Pilně trénují na nejvyšší nadnárodní soutěž – Mistrovství světa a Pohár národů. Tato soutěž se uskuteční začátkem srpna v anglickém Liverpoolu. Přejeme jim hodně sil a co nejlepší výsledky.