Zážitky z Oostende

Z Mistrovství Evropy v twirlingu, které se konalo o velikonočních prázdninách v belgickém Oostende jsme si přivezly spoustu zážitků a nových zkušeností. Rády bychom se s Vámi o některé z nich poděly a zároveň Vám přiblížily, jak to celé probíhalo.

Naše cesta začínala v nočních hodinách ve středu 16.4.2014. Přišli se s námi rozloučit a popřát štěstí naši rodiče, kamarádi, ale i pan starosta. Předal nám velmi pěkný a užitečný dárek – polštářek k pohodlnému cestování. Tím mohla naše cesta začít.

oostende_odjezd

Twirlerky oddílu mažoretek TJ Sokol Kosmonosy se spolu s dalšími účastníky (celkem 130 děvčaty a 1 chlapcem) vydaly na mistrovství Evropy v twirlingu do přímořského lázeňského města Oostende v Belgii. Cesta, která trvala 12 hodin proběhla klidně. Po příjezdu nás čekaly prostorové a zvukové zkoušky, a později i odpočinek. Hala ležela v blízkosti moře a písčitých pláží. Takže náš odpočinek byl i zábavou – sbírání mušlí, krmení racků a odpočinek na slunci. Večer po zahajovacím ceremoniálu, kde se představili reprezentanti všech 12 zúčastněných evropských zemí, jsme se konečně jeli ubytovat do 3 km vzdáleného hotelu.

V pátek byl náš den – den, kdy budeme moci celé Evropě ukázat, co jsme natrénovaly v disciplíně „twirlingový tým – junior“ na povinnou hudbu. Dle programu měla tato disciplína probíhat od 19:20. Během dne program nabral hodinový skluz a organizátoři oznámili, že tato disciplína bude přesunuta na sobotní ráno. Musely jsme se smát tomu, jak jsme právě před chvílí použily veškeré třpytky ! J Ráno jsme v plné síle předvedly svou skladbu. Povedlo se a děvčata podala velmi dobrý výkon.

Stala se ovšem velmi nepříjemná věc. Několik děvčat z české výpravy tížily střevní a žaludeční potíže. Přivolaný lékař rozhodl, že česká výprava je infekční, musí opustit halu a pro tento den je vyřadil ze soutěže. Bylo to smutné a za potlesku ostatních tribun jsme halu opustili. Po vyjednávacím kolotoči s lékaři a organizátory jsme dostali povolení, že zdravá děvčata mohou v soutěži pokračovat a děvčata, která nestihla svou kategorii/disciplínu, mohla vystoupit na závěr dne.

My jsme volné chvíle využily na prohlídku města. Prošly jsme uličkami s krásnými domovními štíty, prohlédly jsme přístaviště jachet,katedrálu a krásné kvetoucí parky .

Neděli jsme využily na prohlídku tzv. „Benátek severu“ – kouzelného města Brugge. Procházka po starobylém městě s domy převážně ze 17. století s vodními kanály a výrobnami belgických pralinek se nám velmi líbila. Odpoledne jsme se vrátily do haly abychom podpořili další soutěžící a sledovali to nejlepší – finále všech kategorií.

Na závěrečném ceremoniálu byly nevyhlášeny výsledky všech disciplín a kategorií. Mezi nejlepšími se umístily země s dlouhodobou tradicí twirlingu – Holandsko, Itálie a Francie. Česká republika se umístila v 2. polovině zúčastněných států. Nejlepšího českého výkonu dosáhl jediný chlapec ve výpravě – Vojtěch Slezák, který obsadil 5. místo. Náš tým vybojoval 8. místo.

Byly to náročné dny, během kterých jsme nasbíraly mnoho zkušeností, které určitě využijeme v naší další práci.

Závěrem děkujeme všem sponzorům, rodičům a příznivcům za podporu a hlavně děvčatům za vzornou reprezentaci nejen města Kosmonos, ale i ČR.